HemOm ossArkivSitemap

Däcksson Partille

Vi hjälper dig med dina däck och fälgar!

Miljö

Tänk på detta när du väljer ett nytt däck!

- Välj ett miljövänligt däck om det går
- Att man återvinner däcken
- Kör med rätt lufttryck!

Vid val av milövänliga däck

Vilka däck man än väljer så kommer det att slitas bort partiklar från dem när man kör. Det man kan göra är att välja en däcktyp som består av så lite miljöfarliga ämnen som möjligt som sedan hamnar ute i naturen. Främst är det de så kallade HA-oljorna som bedöms vara den största miljöboven.

HA-oljor (högaromatiska oljor) är en biprodukt från oljeraffinaderier som länge har använts som beståndsdel i däck. Oljorna är giftklassade och har en cancerframkallande verkan på människor och är dessutom farliga för vattenlevande organismer. Det finns mer att läsa om HA-oljor hos Gröna Bilister.


HA-oljefria däck innehåller inte de farliga oljorna och är därför ur miljösynpunkt att rekommendera. Det finns idag ett stort utbud av HA-fria däck. Projekt Grön Kemi (Göteborgsregionens Kommunalförbund, Länsstyrelsen i Västra Götalands Län, Västra Götalandsregionen samt Business Region Göteborg) upprättar i samverkan med Folksam listor över däck utan HA-olja i slitbanan.

svanen

Om man vill vara ännu miljövänligare ska man välja däck som är märkta med Svanen. Förutom att däcken då är helt HA-fria, finns det krav på deras

- innehåll av tungmetaller
- rullmotstånd
- buller
- våtgrepp
- källsortering vid tillverkningen

Däckåtervinning

När ett däck har slitits ut och inte längre kan användas, lämnas det enklast för återvinning där det är köpt. Eftersom det finns ett producentansvar för däck, precis som för olika förpackningar och tidningspapper, måste leverantören även ta emot uttjänta däck. Dessutom är den skyldig att ta hand om dem på ett miljöanpassat sätt.

Branschen sköter detta genom företaget SDAB (Svensk Däckåtervinning AB), som samlar in däcken och ser till att:

- däcken återanvänds
- materialet återvinns
- energin i däcken utvinns
- att däcken tas om hand på något annat miljömässigt godtagbart sätt

Mer om att återvinna däck finns att läsa hos SDAB (Svensk Däckåtervinning AB).

Hos oss kan du lämna dina gamla däck och fägar som du vill bli av med. Däck och fälgar som lämnas var för sig tar vi emot utan kostnad.
Om vi måste montera av däcken från fälgen kostar det från 25 kr/däck.

Däck till salu


Vi är monteringspartner till:

Däckonline Däck365